Pages

Friday 2 January 2015

Napotki za varnost ob izgubi ali kraji vaše mobilne naprave

Prijateljica je pred prazniki izgubila telefon. Srečal sem jo sredi iskanja. Bila je v šoku. Na telefonu je imela stotine telefonskih številk, zasebnih in službenih elektronskih sporočil, družinskih fotografij in posnetkov. Varnostnih kopij ni imela. Upoštevala ni nobenih napotkov glede varovanja informacij in zasebnosti. Njeno družinsko in službeno življenje se je hipoma spremenilo v odprto knjigo, ki je čakala najditelja, da se potopi v njene skrivnosti. Ponujala je ogromne količine shranjenih informacij in neomejen dostop do elektronske pošte, socialnih omrežij in drugih občutljivih informacij, shranjenih brez kakršnekoli zaščite. 

Mobilne naprave (telefoni in tablični računalniki) so postale naše glavno orodje za dostop do spletnih vsebin, storitev in aplikacij. Na njih shranjujemo vse več pomembnih osebnih in poslovnih informacij. Uporabljamo jih za spletno nakupovanje, mobilno plačevanje, urejanje financ in poslovanje. A ne pozabimo, da imamo opravka z mobilnimi napravami, ki jih zlahka založimo, pozabimo, izgubimo ali nam jih celo ukradejo. 

Izguba telefona je zelo travmatična izkušnja, ki jo lahko s primernimi ukrepi omilimo ali se ji izognemo. Za vse, ki ste med prazniki kupili ali dobili nove mobilne naprave, sem pripravil nekaj napotkov, kako poskrbeti za varnost naprav in vašo varnost v primeru njihove izgube.

S preprostimi preventivnimi ukrepi se lahko pripravimo na morebitno izgubo ali krajo mobilne naprave. Preprečimo lahko visoke stroške zaradi zlorabe mobilne naprave ter onemogočimo dostop in zlorabo informacij, shranjenih na njej. S tem omejimo tudi travmatični stres ob izgubi ali kraji naprave.

1. Zapišite si podrobnosti o vaši mobilni napravi


Prva stvar, na katero vas v navodilih opozori že ponudnik storitev, je, da si zabeležite in na varno mesto shranite številko IMEI — mednarodno identifikacijsko številko mobilne naprave (angl. International Mobile Equipment Identity). Zabeležite si tudi serijsko številko. Obe številki sta zapisani na nalepki embalaže. Številko IMEI dobite tudi tako, da v napravo vnesete kodo *#06#. V primeru kraje bo številko IMEI morda zahtevala policija ali vaš ponudnik storitev. Številka omogoča blokiranje mobilne naprave, kar preprečuje, da bi jo uporabljala tretja oseba z drugo SIM kartico. Zabeležite si tudi proizvajalca, model, barvo in splošni videz naprave (morebitni ovitek, praske ter osebne ali druge oznake).

2. Nastavite varnostno zaklepanje mobilne naprave


Nastavite kodo PIN (angl. Personal Identification Number)ali varnostno geslo za zaklepanje vaše naprave. Za večino uporabnikov so dodatne kode in gesla nepraktična. A zavedati se morate, da imate v mobilnih napravah shranjene dragocene informacije, ki se jih želijo polastiti tudi kriminalci. Zato je zaklepanje mobilne naprave najpomembnejši varnostni ukrep. Priporočljiva je uporaba daljših kod PIN (npr. osemmestnih) ali zahtevnejših gesel. Izbirajte kode in varnostna gesla, ki jih ni preprosto uganiti. Izogibajte se kodam, ki jih je lahko uganiti iz vaših dokumentov ali informacij, dosegljivih prek socialnih omrežij in drugih virov, kot so na primer rojstni dnevi. Vključite varnostno brisanje naprave po določenem številu neuspelih vnosov kode ali gesla. Kodo PIN ali varnostno geslo za zaklepanje mobilne naprave hranite na varnem mestu.

3. Poskrbite za varnost kartice SIM


Če vaša naprava omogoča dostop do mobilnega omrežja, poskrbite tudi za varnost kartice SIM (angl. Subscriber Identity Module), na kateri so prav tako lahko shranjene pomembne osebne informacije. Pri določitvi kode PIN se držite že omenjenih osnovnih varnostih napotkov. Kodo hranite na varnem mestu.

4. Vključite storitev “poišči mojo napravo”


Omogočite storitev “poišči mojo napravo”, ki jo ponuja večina pametnih telefonov in tablic. Če storitve ne ponuja proizvajalec naprave, lahko uporabite storitve drugih ponudnikov, katerih aplikacije najdete v uradnih spletnih trgovinah, dostopnih prek vaše naprave. Pri tem je pomembno, da uporabite preverjene aplikacije in ne aplikacij, ki jih po spletu širijo hekerji. Če napravo izgubite, lahko s storitvijo “poišči mojo napravo” vidite, kje se vaša naprava nahaja, in celo, kje je bila. Na tej osnovi se lahko odločite, kako boste ukrepali. Napravo lahko na daljavo zaklenete in ji pošljete sporočilo s kontaktnimi podatki. Najditelj bo z vami lahko stopil v stik, ne da bi imel vpogled v ostale informacije na vaši napravi. Podatke na napravi lahko na daljavo tudi izbrišete.

5. Omogočite varno hrambo občutljivih informacij


Če na telefonu hranite zelo občutljive informacije, je priporočljivo šifriranje celotnega telefona. Nekatere najnovejše mobilne naprave že v osnovi omogočajo strojno šifriranje celotne naprave. Če te možnosti nimate, omogočite programsko šifriranje ali šifrirano hranite vsaj občutljive informacije.

6. Olajšajte vrnitev mobilne naprave


Poštenemu najditelju boste olajšali vrnitev najdene mobilne naprave, če boste na zaklenjenem zaslonu zapisali vaš elektronski naslov ali morebitno rezervno telefonsko številko, na kateri ste dosegljivi. Za ta namen lahko uporabite tudi telefonsko številko ICE (angl. In Case of Emergency), ki jo prav tako zapišite na zaklenjen zaslon.

7. Redno varnostno kopirajte vašo mobilno napravo


Četudi se držite vseh dosedanjih šestih korakov, se lahko izguba ali kraja mobilne naprave spremeni v nočno moro, če naprave varnostno ne kopirate. Izgubite lahko osebne fotografije, tekstovna sporočila, kontakte in druge podatke. Zato redno varnostno kopirajte nastavitve in podatke, shranjene na mobilni napravi. To lahko storite bodisi s pomočjo programske opreme na vašem računalniku ali prek spletnih storitev. 

Najpreprostejša je uporaba spletnih storitev, ki so že nameščene na vaši napravi, kot je iCloud za naprave z operacijskim sistemom iOS ali Googlov račun za Android. V storitev se morate prijaviti in jo omogočiti, pri čemer je prostor za varnostno kopiranje omejen. Uporabniki naprav z operacijskim sistemom Windows lahko spletno varnostno kopiranje izvajate prek Microsoftovega računa.

Z varnostnim kopiranjem na spletu so lahko povezani dodatni stroški zaradi dostopa prek mobilnega omrežja ali zakupa dodatnega prostora.

Večina proizvajalcev mobilnih naprav ponuja lastne sisteme za varnostno kopiranje.

Za dodatno hrambo ali druge funkcije lahko uporabite storitve kot sta Super Backup ali Dropbox. Storitev hrambe podatkov ponujajo tudi mobilni operaterji in ponudniki storitev. Ne glede na način, na katerega izvajate varnostno kopiranje, to počnite redno ali vsaj dovolj pogosto.

Za konec


Kadar ste zunaj ali na poti, mobilno napravo nosite v zaprti torbi (z zadrgo) ali žepu, ki ga lahko zaprete, in naj ne bo vsem na očeh. Izogibajte se zadnjih hlačnih žepov, od koder telefon zlahka pade ali vam ga ukrade spretni zmikavt. Na svoje naprave bodite še posebej pozorni, kjer je gneča (ulica, javni prevoz, čakalna vrsta) ali zelo glasno (zabava, nočni lokal, koncert). 

Če ste med prazniki dobili ali kupili novo mobilno napravo in boste staro prodali ali oddali v zbirnem centru, poskrbite, da boste vse podatke varno izbrisali ter nastavitve tovarniško ponastavili.

V naslednjem prispevku bom podal nekaj napotkov, kako varno uporabljati mobilne naprave.

No comments:

Post a Comment