Pages

Wednesday 21 January 2015

Nevtralnost zgodaj uzakonjena, v praksi kršitve

V državah, kjer spoštujejo internetno nevtralnost, se internet ter infrastruktura in storitve, vezane nanj, razvijajo hitreje


Miha Pongrac  •  RTV Slovenija, Val 202, Odbita do bita

Internetna nevtralnost temelji na osnovnem načelu delovanja interneta, to je na nevtralnosti komunikacij oziroma prenosu prometa od enega uporabnika do drugega. Precej poenostavljeno to pomeni tudi, da so vsi preneseni podatki na spletu enakovredni, operater omrežja, ki skrbi za njegovo vzdrževanje in gradnjo, pa s svojimi dejanji ne sme vplivati na to, kaj uporabniki na internetu počnemo – do vseh aplikacij oziroma vsebin nam mora ponujati dostop pod enakimi pogoji.

Slovenija je kot druga država v Evropski uniji, takoj za Nizozemsko, leta 2012 s posebnim zakonom o elektronskih komunikacijah uzakonila internetno nevtralnost. Pri tem ni uzakonila zgolj tehnološke nevtralnost, ki govori, da se internetnega prometa naj ne bi upočasnjevalo oziroma oviralo pretoka storitev, ampak je šla še korak naprej.

“Storitev se ne sme povezovati z dostopom do interneta, dostop do interneta mora biti ločen od koncepta storitev.” 
– Dr. Dušan Caf, predsednik Sveta za elektronske komunikacije

Zakon tako pravi, da se storitev ne sme povezovati z dostopom do interneta. A točno to počno nekateri slovenski operaterji z ničelnimi tarifami oziroma tako imenovanimi “zero-rate” storitvami. Uporabnik tako zakupi določeno količino podatkov oziroma paket po določeni ceni in ima na ta način lažji oziroma cenejši dostop zgolj do storitve vezane na ta paket. Gre za diskriminacijo, predvsem z vidika varstva konkurence.

Civilna družba se mora aktivirati


Kljub močnim telekomunikacijskim podjetjem pa primer iz ZDA kaže, da je mogoče podporo za internetno nevtralnost doseči tudi na politični ravni. Gospodarstveniki, ki so odvisni od mobilnega poslovanja, so se povezali s civilno družbo in ustvarili dovolj velik pritisk na predsednika Obamo.

Če želimo boljši, dostopnejši, predvsem pa cenejši dostop do storitev, ki jih preko interneta spremljamo oziroma uporabljamo najraje, se bomo morali za zagotavljanje internetne nevtralnosti torej podvizati predvsem potrošniki sami.

Trudimo se, da bi se vzpostavil krog ljudi, ki bi zagovarjal mnenja potrošnikov, uporabnikov. 
– Dr. Dušan Caf, predsednik Sveta za elektronske komunikacije

Kmalu po naši oddaji je AKOS sporočil, da so ugotovili kršitve internetne nevtralnosti pri dveh ponudnikih telekomunikacijskih storitev in sicer Telekomu in Simobilu. Omenjeni družbi sta kršili Zakon o elektronskih komunikacijah, ker sta glede na vsebino različno obravnavali podatkovni promet, ki ga ponujata svojim uporabnikom. Agencija jima je z odločbo naložila odpravo nepravilnosti, so zapisali.

No comments:

Post a Comment