Pages

Tuesday 30 June 2015

Caf: Nevtralnost interneta z uredbo bistveno razvrednotena

Mobilno gostovanje, nevtralnost interneta in EU


T. H., Al. Ma.   •  MMC RTV SLO/STA

Bruselj, 30. junija - Predstavniki Evropskega parlamenta in latvijsko predsedstvo EU-ja so dosegli kompromis glede ukinitve mobilnega gostovanja - kljub drugačnim napovedim se to ne bo zgodilo že letos.

Zeleno luč morajo formalno sicer prižgati še poslanci Evropskega parlamenta na plenarni seji in države članice Evropske unije na enem od ministrskih zasedanj, vendar pa so pogajanja po poročanju tujih tiskovnih agencij po slabih dveh letih bolj ali manj končana.

Dodatni stroški gostovanja bodo tako dokončno ukinjeni junija leta 2017, kot kompromis pa bodo od junija prihodnje leto znižani na največ pet centov na minuto, dva centa za SMS-sporočilo in pet centov za prenos megabajta podatkov. Prvotni, ambicioznejši predlog Evropske komisije je ukinitev stroškov gostovanja sicer predvideval že za konec letošnjega leta.

Caf: Dogovor sprejet le o jedru uredbe. 
Evropski parlament in države članice morajo dogovor potrditi.

Telekomunikacijski operaterji so si sicer izbojevali varovalko v obliki "pravične uporabe" oz. določnega limita pri gostovanju. Ta še ni odmerjen in bo v domeni Evropske komisije. Z varovalko naj bi preprečili zlorabe novih pravil oz. t. i. stalno gostovanje - slovenski uporabnik bi naročnino po nižji ceni, denimo, sklenil na Hrvaškem, telefon pa nato ves čas uporabljal v Sloveniji.

Slovenija medmrežno nevtralnost že uzakonila


Pogajalci so sklenili tudi dogovor o uzakonitvi internetne nevtralnosti na evropski ravni. Operaterji bodo morali ves medmrežni promet obravnavati enako, a z nekaterimi izjemami, npr. v primeru začasne preobremenjenosti omrežja ali hekerskih napadov.

Kompromis operaterjem dovoljuje tudi ponujanje dodatnih storitev z višjo kakovostjo povezave, a le če te ne vplivajo na osnovni dostop do medmrežja. Slovenija je sicer ena redkih evropskih držav, ki je internetno nevtralnost že uzakonila, in sicer leta 2012.

Caf: Dogovor sprejet le o jedru uredbe


Dušan Caf, predsednik Sveta za elektronske komunikacije, opozarja, da je bil dogovor sprejet le o jedru uredbe, medtem ko morajo večino razlagalnega besedila še pripraviti. O tem delu uredbe se bodo pogajali v prihodnjih dneh.

Besedilo po njegovi oceni prinaša kompromis, ki bistveno odstopa od uredbe, ki jo je aprila lani v prvem branju sprejel Evropski parlament. "Pri ukinitvi stroškov gostovanja, ki je bilo sprva predvideno do konca leta 2015, so telekomunikacijska podjetja pridobila dodatno leto in pol - do junija 2017. Nevtralnost interneta pa je bistveno razvrednotena," je ocenil.

Pri ukinitvi stroškov gostovanja, ki je bilo sprva predvideno do konca leta 2015, so telekomunikacijska podjetja pridobila dodatno leto in pol - do junija 2017. Nevtralnost interneta pa je bistveno razvrednotena.

Ob tem opozarja, da bi ponujanje t. i. posebne storitve, ki jih dovoljuje kompromisni predlog, lahko pripeljalo do interneta dveh hitrosti. Pri tem pa na osnovi obstoječega osnutka ni povsem jasno, kdaj neka storitev lahko dobi status posebne storitve.

Kot posebna storitev se je po njegovih besedah do zdaj največkrat omenjala IP-televizija, ki pa se ne ponuja prek odprtega dostopa do interneta, ampak zgolj temelji na osnovi internetnega protokola. "Zaradi pravne nejasnosti; zdajšnji predlog vnaša pravno negotovost in bi pomenil dodatno delo za sodišča in regulatorje," še poudarja.

Iz Evropske komisije so ločeno sporočili še, da bo danes sklenjenemu kompromisu prihodnje leto sledila še temeljita prenova pravil o telekomunikacijah v EU-ju, ki bo vključevala učinkovitejšo koordinacijo spektrov na ravni EU-ja. Ustvarjanje pravih pogojev za digitalna omrežja in storitve za podporo rasti je ključni cilj načrta za enotni digitalni trg, so poudarili v Bruslju.

No comments:

Post a Comment