Pages

Saturday 27 June 2015

V državni lasti bo Telekom težko konkurenčen

Maribor, 27. junija - Predsednik sveta Agencije za komunikacijska omrežja RS Dušan Caf si težko predstavlja, da bi Telekom Slovenije v državni lasti dolgoročno ostal konkurenčen. Telekom nikoli ni bil dovolj samostojen in neodvisen od politike, da bi lahko naredil večji preboj, je v pogovoru za Večer dejal Caf.

Vprašanje, ali je Telekom v državni ali v zasebni lasti, na uporabnike po Cafovem mnenju nima vpliva. Uporabnikov tehnologija v resnici preveč ne zanima. Potrebujejo storitve in dobro uporabniško izkušnjo, pri tem pa lastništvo podjetja, ki jim to ponuja, ni pomembno, je dejal Caf, ki je tudi predsednik sveta Agencije za komunikacijska omrežja RS.

Telekom je izgubil največ


Ocenil je, da je na ravni EU Telekom Slovenije med tistimi nekdanjimi monopolisti, ki so na maloprodajnem trgu širokopasovnega dostopa največ izgubili. Z razvezavo krajevne zanke je moral svoje omrežje odpreti konkurenci. Sam je bil manj uspešen pri trženju storitev, poleg tega so na trgu zelo močni še kabelski operaterji, je pojasnil.

Razlog za stanje na maloprodajnem trgu je po Cafovih besedah v preveč strogi regulaciji Telekoma v določenem obdobju in delno v njegovi nespretnosti. "Da je tehnološko zaostal, pa ni nobena skrivnost," je dodal in ocenil, da je Telekom začel zaostajati, ko je svoje napore usmeril v xDSL.

Vsiljeval je rešitve, ki so bile prej ovira kot spodbuda, na primer vezava ISDN in ADSL. S tem je potrošnikom zviševal stroške, ob pasivnosti obeh regulatorjev pa uspešno zadušil tudi večino konkurence in s tem dodatno upočasnil razmah širokopasovnega interneta, je povedal Caf.

Država bi morala preprečiti nerazumno podvajanje optičnih omrežij


Glede izgradnje optičnega omrežja, ki je infrastruktura prihodnosti in ki ga še danes nimamo, pa je Caf ocenil, da so bili stroški previsoki. "Država ni imela jasne politike in strategije, odpovedal je nadzor," je poudaril, opozoril pa tudi, da bi morala država preprečiti nerazumno podvajanje optičnih omrežij. "Pa ni. Dopustila je še druge anomalije, ki so stroške gradnje še zviševali," je bil kritičen.

Caf je tudi ugotovil, da se v Sloveniji z odgovornostjo regulatorjev nihče resno ne ukvarja. Kdo preverja, ali je regulacija dosegla svoj namen, je vprašal in odgovoril: nihče. "Ne gre za iskanje napak, ampak manjka sistematični nadzor nad delom regulatorjev in učinki regulacije," je še dejal.

No comments:

Post a Comment